PORTFOLIO

Adaptive Reuse

This project was an adaptive reuse project where we maintained the integrity and form of the original structure of a barn and converted it to a three-story residence to minimize environmental impacts and waste.  All beams and supports were kept in tact, and stairs had to be fit within this existing structure.  In addition, my design features included reclaimed barnwood floors, a grey-water collection system, solar panels, tankless water heaters, and outlets for electric cars. Paint was a zero VOC, eco-friendly product, and natural materials were used where possible including limestone, granite, copper, slate, and iron.

Programming requirements were:

4 bedrooms
4 1/2 baths
2 living areas
2 dining areas
kitchen
office
laundry
fitness room
wine cellar with dining
potting/gardening room
workshop
mechanical room
4-car garage

The project was built entirely in Google SketchUp.  Below is a 2-page project summary.  Click on the images for a larger view.

This project won second place at ASID Texas Chapter’s student design competition for
residential design.
See Announcement.


Click the thumbnail below for full screen viewing of the full adaptive reuse design presentation:

Presentation Preview: